Filmkritika - X-Men: Az elsők

2013.01.20. 13:34

1_6.jpgX-Men: Az elsők (2011) - színes, amerikai fantasztikus film, 132 perc

 

 

Rendező: Matthew Vaughn
Forgatókönyvíró: Jane Goldman, Ashley Miller, Jamie Moss, Bryan Singer, Zack Stentz
Zeneszerző: Henry Jackman
Operatőr: John Mathieson
Producer: Gregory Goodman, Simon Kinberg, Lauren Shuler Donner, Bryan Singer
Vágó: Eddie Hamilton, Lee Smith

 

 

X-Men

A Marvel talán legismertebb címe a filmvásznat 1992-ben látta meg először az X-Men Animated című rajzfilmsorozatban, amihez aztán persze érkezték „egész estés” filmek is. Az átlagos gyerek (gondolok itt azokra, akik nem fanatikusak a szériával kapcsolatban) ezzel ismerkedhetett meg először a szülők nem túl nagy örömére. Valószínűleg nem csak az én anyukám hátán állt a szőr, amikor elhangzottak olyan kifejezések, mint a „BÜDÖS MUTÁNS!” a TV-ben. Azt hiszem ez lehetett az az időszak, amikor valahol tisztázódott mindenkiben, hogy bizony a Foxi Maxi már nem olyan menő, mint régen, hiszen van nekünk a szeméből lézert lövő emberünk is. De mitől lett az X-Men jó? Nos, a Marvel univerzuma elképesztően sok szuperhős-ötletet jelentett, de mégis tovább vitték ezt egy fokkal a mutánsok megalkotásával. Ez konkrétan kiapadhatatlan ötletforrás, akármit meg lehet magyarázni azzal, hogy mutáns az illető és nem kell hozzá se kísérleti kudarc, se radioaktív pók. Ezen kívül bár nem lehetne kifejezetten erőszakos sorozatnak nevezni, de mégis valahogy a többi Marvel rajzfilmsorozat fölé helyezném és mi kell a gyerekeknek, ha nem ez? Jelenlegi alanyunk, a 2000-ben indult X-Men film trilógia előzményeit hivatott feldolgozni olyan kérdésekre adva választ, mint: „Mi történt Charles és Erik között, amiért ellenségek lettek?”, „Hogy szakadt két részre a mutáns társadalom?” és „Hogy kezdődött a mutáns-ember ellentét?”.

 2_8.jpg

Charles Xavier (James McAvoy) kiskorában ismeri meg a hozzá hasonlóan különleges Mystique-et (Jennifer Lawrence) és megfogadják, hogy minden nehézséget együtt küzdenek le. Charles professzorrá válásakor megkeresi egy kormányügynök, miszerint különleges képességű emberek azon munkálkodnak, hogy az amerikaiak és oroszok között háborút robbantsanak ki. Persze azonnal bekapcsolódnak a nyomozásba és más hozzájuk hasonló embereket kezdenek toborozni. Sorsuk teljesen véletlenül keresztezi Erik (Michael Fassbender) útját, aki történetesen ugyanarra a csapatra vadászik, mint hőseink, csak ő éppenséggel személyes bosszúhadjárat keretei között. Rábeszélik a csatlakozásra, ám a Sebastian Shaw (Kevin Bacon) által vezetett csapat bosszút áll és megölik az egyik már csatlakozott társukat, Darwint, egy másikat pedig megtérítenek és az csatlakozik hozzájuk. Innentől kezdve minden komolyra fordul: megkezdődik a kiképzés és egyre világosabbá válik, hogy vagy ők állítják meg Shaw-t a III. világháború kirobbanása előtt, vagy senki…

A történet egyszerűen korrekt. Nincs vakvágány, se üresjárat. Folyamatosan haladunk előre a story mentén miközben remekül csavarodnak az események és mi csak nyálunkat csorgatva követjük azokat… Igen, mint talán már feltűnt én személy szerint imádom az X-Emberek egész világát és azt, hogy megtörtént eseményeket szőnek bele a fiktív valóságukba. Erik például megjárta a koncentrációs táborok világát, míg a film vége felé elérkezünk a kubai rakétaválsághoz. Azonban megvan az a probléma, hogy ez a film nem azoknak készült, akik most ismerkednek az X-Men világgal, sokkal inkább a már meglévő fanoknak akartak két kellemes órát okozni. Ez tökéletesen sikerült is, mivel nem vállalták túl magukat a készítők: volt egy rahedli pénzük, amit beleöltek a remek speciális effektekbe és olyan jól kihasználták a mutánsok képességeit, mint még talán egyik részben sem. Aki nem látta, de ismeri a világot, az csak képzelje el azt a szituációt, amikor összeeresztenek egy energiaelnyelő-kilövőt, egy fémmanipulátort, két telepatát, egy alakváltót, egy kék szörnyet, egy teleportálót, egy hurrikánt hobbiból kreálót és egy magas hanghullámokat magából kikiabálót. Az akciójelenetek tárháza nagyjából végtelen és a készítők feladata volt adott budget-ből a lehető legtöbbet kihozni. Persze lehetett volna ezt még húzni-nyúzni, de egyáltalán nincs keserű szájízünk, miután vége lesz egy-egy akciójelenetnek.

5_5.jpg

A látványvilág és a remek alapkoncepció mellett nem suhannak el a csapaton belüli súrlódások felett sem, amikre abszolút szükség van, mivel ez okozza a történet végén azt a bizonyos ellentétet. Tökéletesen vannak felvázolva a „miért?”-ek, de mégsem ragad meg a film a karakterek elmélyítésénél (mivel feltételezi, hogy a nagybecsű néző már bizony látta a többi részt és azokkal együtt már teljes lesz a kép), hanem célirányosan mutatja be azokat a területeket hőseink életében, amiről tudja, hogy minket érdekel, legyen ez egy komoly mozzanat a verekedés közben vagy csak valami háttérinformáció. Szintén hatalmas előnye a filmnek, hogy elképesztően jó színészgárdát kapott. James McAvoy remekül adja a pacifista X-Professor szerepét, Michael Fassbender (aki szerintem generációja legtehetségesebb feltörekvő színésze) tökéletes Magneto, de kitesz magáért Jennifer Lawrence, Kevin Bacon és a többi színész is. Elképesztően profi munkát láthatunk és ezáltal hitelt nyer egy fikcionális történet is, ami nagyon jót tett az X-Men-nek.

Egyszerre új és nosztalgikus érzés visszatérni X-Prof intéztébe és látni a fiatal főszereplőket úgy, hogy tudjuk előre, hogy merre viszi őket tovább a sors a későbbiekben. A remek színészek garantálják az élményt, ahogy a zenék, a díszletek és a látványvilág is jócskán besegít ebbe. Egyáltalán nem világmegváltó alkotás, de abszolút kellemes: csak úgy elrepül az a két órácska és a hozzám hasonló fanok türelmetlenül várják a 2014-re beígért folytatást. A Marvel egyik legjobb fimjéről van szó tehát, amit szerintem a műfaj kedvelőinek, de úgy en block akárkinek hiba lenne kihagyni. Ez egy olyan alkotás, aminek egyetlen célja, hogy szórakoztasson és ezt kirázza a kisujjából.

3_7.jpg

Szerző: Santiago

Értékelnek a szerkesztők:

Santiago: 8

Streky: 8

Xenomorph: 8

A bejegyzés trackback címe:

https://philmexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr395028626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valkyr81 2013.01.21. 16:46:38

Teljesen egyetértek a kritikával. Éppen tegnap néztem meg, már negyedszerre, és még mindig nagyon tetszik!

Streky. 2013.01.21. 18:04:50

Igen, szerintünk is nagyon jó. Örülünk, hogy tetszett a kritika. Gyere vissza máskor is.:)
süti beállítások módosítása