X-Men - A kívülállók (2000) - színes, magyarul xmen1.jpg
beszélő amerikai akciófilm, 104 perc

 

 

Rendező: Bryan Singer
Forgatókönyvíró: David Hayter
Producer: Ralph Winter, Lauren Shuler Donner
Operatőr: Newton Thomas Sigel
Vágó: Steven Rosenblum, Kevin Stitt, John Wright
Zeneszerző: Michael Kamen

 

 

 

A napokban belém hasított egy érzés. Minisorozatot kell néznem. Én az a fajta filmkedvelő vagyok, akit egy több részen keresztül lekötő alkotássorozat teljesen képes rabul ejteni, feltéve ha igényes szériáról beszélünk. A közelmúltban pótoltam pár nagyobb hiányosságomat ezen a téren, többet között például a Harry Potter-t, melynek csupán 3 részét láttam azelőtt. Most nosztalgiázni támadt kedvem, így hát nekivágtam az X-Men trilógiának, illetve az Elsők-nek, melyről már olvashattok kritikát itt, a PhilmExpo-n. Lássuk, mit tartalmaz számunkra a ma már sorozattá váló szuperhősszéria. 

 

x-men.jpg

Az nyitóepizódot, mely a Kívülállók alcímre hallgat, az évezred első évében nyomták elénk. Az akkor még nem túl trendi szuperhősimádat, nem volt ennyire egyeduralkodó a mozivásznokon, mint manapság. Voltak persze különböző, ilyestémájú alkotások (Superman, Batman), de azért az X-Men a maga idejében már elég jó látványvilággal operált. Talán itt indult el igazán a Marvel, a halhatatlansággá válás útján. A rendkívül híres képregény, hozzá méltó adaptációt érdemel, s úgy hiszem, ez sikerült is. Eme film története azt hiszem már senkinek sem újdonság. A mutáció, a világ elismert része, melynek következménye a gének mássága, s ezzel úgymond a mutánsok különböző képességekre tehetnek szert. A gyarló emberi világban persze ez a jelenség teljesen szétszaggatja az emberiséget, illetve a mutánstársadalmat. A mutánsok saját létjogosultságukért, az emberek pedig a mások elnyomásáért küzdenek. A mutálódott emberek között aztán szintén osztódás történik. Charles Xavier (Patrick Stewart), az X-Men megalapítója, egy telepata, aki a jó ügy érdekében cselekszik. Azért harcol, hogy mutánsok és emberek békében éljenek egymás mellett. Azonban régi jó barátja, Eric Lensherr, avagy Magneto (Ian McKellen) úgy gondolja, eljött az őrségváltás ideje. Aztán jönnek a már jól ismert kulcsfigurák, mint Farkas - avagy Rozsomák, kinek hogy tetszik -, Ciklon, Küklopsz, avagy Varangy, vagy éppen Kardfog. Tehát minden megvan, ami egy jó pörgős akció/látványfilmhez kell. Vagy még több is?

 

x-men2.png

Azt hinné az ember, hogy ez a film beleesik a bugyuta kategóriába, ahol időjárást uraló ősz néger nők, meg felzselézett hajú rozsomákok ugrálnak. Ez közel sem így van. A film nagyon érett módon boncol egy - akár egyszer majd reálissá válható - problémát, illetve rendkívül mély, és jól komponált karakterekkel, helyzetekkel, monológokkal dolgozik. Például... Ahogyan már, 13 év távlatában tudjuk, Farkas története nagyon kiépített dologgá vált. Hamarosan megkapjuk a második szólófilmet. Itt azonban nagyon sok kérdést vet fel, amelyet majd megválaszolnak a későbbiekben. S bár mindegyik karakter remek - na jó, engem Küklopsz (James Marsden) idegesített - akad köztük két kiemelkedő. A két "nagyöreg", a negatív, és pozitív vezető, Magneto és X Professzor. Nemcsak a színészi játékuk emelkedik ki az alkotásból, de a karaktereik komplexitása is hihetetlenül komoly lett. Bár tény, hogy a történet inkább a mára már kultikussá váló Farkasra (Hugh Jackman) épül, az előbb említett két karakter hatalmas horderővel bír. A filmnek rendkívül jó váza van, jó történetvezetés, remek felépítés, jó karakterek, jó monológok, szép képi világ, és egy erősen közepes muzsika. Azonban mint minden filmnél, itt is vétettek hibát...

 

x-men3.jpg

Mint minden film, ez is rendelkezik bakikkal. Így, jó pár év elteltével tudjuk, hogy a történetben idősíkbéli bukfencek is vannak, illetve logikai buktatók is, melyeket majd csak a harmadik rész kritikájának befejezésével fogok leleplezni. Néha a film hajlamos elszaladni magával, s már többet képzel saját perceibe, mint ami valójában benne lenne. Felesleges karakterek, amiken látszik, hogy tényleg csupán csak azért lettek megkreálva, hogy villogjanak a látványtervezők: "Na emberek, mi ilyet is tudunk!" Illetve a képességeket tekintve is vannak bakik, ráadásul a legfontosabb karakternél, Farkasnál is. Ugyebár a kezeiből "gyárilag" is előjövő karmokat ebben a filmben még mesterségesnek titulálják. No mindegy... Az viszont nem is vitatéma, hogy ez a film méltó felvezetése egy mára már brand-dé alakult, külön márkanévnek. 

 

x-men4.jpg

 

A lényeg a lényeg, aki esetleg eddig nem látta ezt az alkotást, megéri a perceket, és garantálom, ha ezzel végzett, jönni fog a második, majd a harmadik rész, akár egymás utánban is. Ez tipikusan az a film, amit ha megnéz az ember, mutáns akar lenni. Remek, kreatív képességek, szép látvány, és jó atmoszféra jellemzi a filmet, amely a kopó, múló évek megugrásaival többnél több bakival lát el bennünket. Persze ez minden komplex történetnél fenn áll. Tehát ha fémet szeretnénk mozgatni, vagy gondolatot akarnánk olvasni, mindenképpen ajánlom ezt a filmet. 

 

Szerző: Streky

 

Értékelnek a szerkesztők:

Streky: 7,5

Xenomorph:

Santiago:

Atka007:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://philmexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr505413871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása