Filmkritika - Act of Valor

2013.02.28. 12:31

1_47.jpgAct of Valor (2012) - színes, amerikai akcióthriller, 110 perc

 

 

 

Rendező: Mike McCoy, Scott Waugh
Forgatókönyvíró: Kurt Johnstad
Zeneszerző: Nathan Furst
Operatőr: Shane Hurlbut
Producer: Mike McCoy, Scott Waugh
Vágó: Siobhan Prior, Michael Tronick, Scott Waugh

 

 

 

 

Még emlékszem, amikor életem első háborús filmjét megnéztem, ami nem volt más, mint a legendás Ryan közlegény megmentése. Már akkor is megdöbbentett az egész helyzet nyers bemutatása, ugyanis általában az ember maximum történelemórán hall a háborúról. Azután valahogy mégsem kerestem több hasonló témájú filmet, de mostanság kezdem bepótolni a lemaradásaimat és rá kellett jönnöm, hogy azoknak, akik vevők az ilyesmire, tökéletes időtöltés hasonlókat nézni. Nem volt ez máshogy jelen kritika alanyánál sem, amely bár 2012-ben jelent meg, de nem jutott még el szinkronosan Magyarországra. Engem a trailer elképesztően megfogott, mert hangulatosságot, ötletességet és realitást sugárzott, valamint nem láttam benne azt a szokásos "csatlakozz a hadsereghez" propagandát. Mostanra jutottam el oda, hogy megnézzem, agymenésemet pedig ezalatt olvashatjátok is.

1_44.jpg

Abu Shabal (Jason Cottle) egy hírhedt chechen terrorista, aki nagy dobásra készül, ám még a CIA (Central Intelligence Agency) ügynökei se tudnak a nyomára bukkanni. Egy ilyen sikertelen próbálkozás után egy CIA ügynöknőt elkapnak és a US Navy SEAL egy osztagát küldik utána, hogy kiszabadítsák mielőtt túl késő lenne. Eközben Abu (csak nekem ugrik be folyton Aladdin majma erről?) sem tétlenkedik, ugyanis egy új csúcsfejlesztésű kerámiagolyós mártíreszközt akar alkalmazni Amerika legnépesebb területein, amivel simán átjuthatnak emberei a fémdetektorokon és ott robbantgathat, ahol kedve tartja. Mondani sem kell, ezt Amerikában senki sem szeretné ezért versenyfutás kezdődik az idővel, amiben a SEAL osztag küldetése egy a 9/11-nél sokkalta nagyobb terrormerénylet megakadályozása...

Talán feltűnt, hogy szándékosan kerültem a neveket, ugyanis teljesen felesleges megemlíteni azokat, mivel hamisak. Az itt szereplő katonák mindegyike a valóságban is katona, maximum alapból más alakulatnál szolgál és a vezetőség csak úgy engedélyezte a részvételüket a filmben, hogy a valódi neveikre nem derül fény. Bár maga a történet fikció, mégis megtörtént bevetések összeollózása az egész, ami mögé sikerült egy teljesen korrekt háborús motivációt pakolni, ezzel megadva mindenféle motivációt a szereplők részéről. A hangulat fokozására némelyik jelenetnél ráadásul éles töltényekkel dolgoztak, tehát a realitás ezek alapján garantált.

1_45.jpg

Bár javarészt nem színészeket látunk a képernyőn mozogni, ez mégsem tűnik fel. Mindenki tökéletesen illik a szerepére, az Abu Shabal-t alakító Jason Cottle pedig tényleg olyan hangulatot teremtett maga köré, amilyenre nem is mertem számítani. Beszámíthatatlan, félelmetes és mindenre képes a célja elérése érdekében, amit már a nyitó képsorral meg is látunk egyből. Ez tökéletesen alátámasztotta az alapokat, jól indult az egész és ezt a feszültséget remekül tartja meg a film a végéig. Bár propaganda is át-átszűrődik néha, mégsem éreztem azt, hogy ez annyira azt akarná, hogy én márpedig álljak be az ejtőernyősökhöz, mert az mekkora buli. Nem, minden reálisan történik: emberek esnek-kelnek, nagyon jó taktikákat alkalmaznak és olyan apróságokra is figyelnek, hogy ha sorba mennek, akkor sem tartják egymás hátának a fegyvert, mint nem kevés akciófilmben. Apróság, de hozzátesz az élményhez.

Az operatőri munka egyszerűen kiváló: nem remeg a kamera össze-vissza, jó szögekből van jól lefilmezve az egész és tökéletesen alkalmazkodik az akciókhoz. Gyors vágások és jópofa számítógépes játékokra emlékeztető effektekkel mutatják be azt, hogy épp hol járunk a Földön, illetve egyesével az osztag szereplőiről is kis adatblokkokat kapunk. Nagyon modern és jól átlátható az egész arról nem is beszélve, hogy remekül mutat. Ezen felül megfejelték az egészet néhány First Person nézettel, azaz a katonák sisakjára helyezett kamerából nézhetjük végig néhol az eseményeket. Szintén bemutatásra kerül nem egy modern háborús technológia, kezdve a kis kamerás repülőtől a különböző fegyverekig. Gyakorlatilag az egészen azt éreztem, hogy ez úgy éri el a drámai hatást sok helyen, hogy pörgős marad és csak néha lassul le, ami nagyon jó belépőt jelenthet az új embereknek ebbe a műfajba. Hatalmas ötös jár ezért.

1_46.jpg

Bár néhol van 1-2 megkérdőjelezhető momentum, mégis nagy vonalakban egy remek, realisztikus és pörgős akciófilmet kapunk, amiben ugyan nincsenek nagy színészek, de az egész hihető, elképesztően hangulatos és mindenkinek ajánlom, hogy tegyen vele egy próbát, mert ez azoknak is emészthető, akik a régi típusú háborús filmeket nem szeretik.

Szerző: Santiago

Értékelnek a szerkesztők:

Santiago: 8

Streky:

Xenomorph:

A bejegyzés trackback címe:

https://philmexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr105109851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása