Filmkritika - Predator

2013.02.21. 23:53

Predator (1987) - színes, amerikai sci-fipredator.jpg
akciófilm, 107 perc

 

 

 

Rendező: John McTiernan
Forgatókönyvíró: Jim Thomas, John Thomas
Producer: John Davis, Lawrence Gordon,
Joel Silver
Operatőr: Donald McAlpine
Látványtervező: John Vallone
Jelmeztervező: Marilyn Vance

 

Igen, mostanában valóban felkapott lett a Predator, illetve Alien téma. A szerkesztőkkel, és a szokásos társasággal elég sokat beszélgetünk e két karakterről, egyéni, illetve közös filmjeikről. Ez nem azért van, mert az alkotások annyira jók lennének, inkább a két lény egyedisége, a regények és képregények kultikussága miatt témázunk róluk. Igen, a filmek - ahogyan azt már az Alien vs. Predator cikkben is leírtam - nem túl erősek egyik oldalon sem, de sajnos a közös produkciót tekintve sem túl fényes a dolog. A PhilmExpo igyekszik bemutatni az összes művet, mely eme két földönkívüliről szól. Én a Ragadozó szériát választottam, melyből itt is van az első, ma már 26 éves darab, a Predator.

 

predator1-1.jpg

 

Az 1987-ben készült alkotás a Ragadozó - hihetetlenül béna magyarítás - nevű idegen lényt mutatja be nekünk, illetve konfliktusát az emberekkel. Az ide érkező Predator vadászni jön, és erre remek helyként szolgál számára egy dél-amerikai dzsungel. Az oda érkező különleges kommandós egység - akik azért mennek, hogy kiszabadítsák bajbajutott társaikat (bombasztikusan eredeti) - hihetetlenül profi, mindenre felkészült emberekből áll. Rutinosan mozognak minden terepen, akármilyen ellenféllel képesek elbánni. Ami ember... Azonban erre a távoli bolygóról érkezett szörnyetegre, aki képes láthatatlanná válni, sokkal gyorsabb és erősebb náluk, emellett lézerágyúval a vállán rohangál, nem számítottak. Azt, hogy pontosan honnan, miért, mikor került ide, nem tudjuk, de azt igen, hogy a Dutch Schaefer őrnagy (Arnold Schwarzenegger) által vezetett kommandó létszáma rohamosan redukálódik. A mentőakció kétségbeesett menekülésbe fordul át, és a vadász egyre jobban élvezi a játékot... 

Igen, nagyjából ennyi lenne az alaptörténet, ami semmi többre nem elég, minthogy egy izgalmas akciófilmet lásson az ember. Legalábbis ezt várná egy ilyen alapsztori hallatán. Úgy döntöttem, először azzal a kevéske pozitívummal kezdeném, majd kitérek a hosszabb részre. Ami tényleg nagyon jól el lett találva, az az erőviszonyok ismertetése. Kivételes érzékkel lett eltalálva - így azt is megkérdőjelezem, hogy ez tudatos-e... - az, hogy a kommandó tagjai esetlen prédának tűnnek, míg a Predator egy sokkal felsőbbrendű vadásznak. Ezt jól sikerült megalkotni, mert a katonák tényleg esetlennek tűnnek, sokszor olyan, mintha egy rossz gerillás filmben ők lennének a béna rosszfiúk. A másik ami figyelemreméltó, az John Vallone nevéhez fűződik. Az úriember a film látványtervezője, tehát a Predator jelmezét is ő teremtette meg. Ahhoz képest, hogy egy 1987-es filmről beszélünk, ez tényleg nagyon jól néz ki. Nagyon vagány, a regényekhez hűen fürge - nem úgy mint később az AVP filmekben -, és atletikus. Jó, amikor effekteket használnak, akkor lomha, és gagyi, de 26 év az 26 év. Tehát Vallone munkáját is megdicsérném. 

És esküszöm, körmöt rágva gondolkodom még a pozitív dolgokon, de sehogy sem jönnek. Hogy jönnének? Ennyi volt a film erőssége. 

 

predator1-2.jpg

 

Hát ez a lista valamivel hosszabb lesz. Azt hiszem eme film szereplői gárdája pályázhatna minden idők leggyengébb alakítása címéért. A két főszereplő ugye Schwarzenegger (Terminator), és Carl Weathers (Rocky). No hát hogyha már Arnold lejátszik valakit egy filmben, ott hatalmas a baj. Weathers nyílt támadást indított az ízlésem, és a filmnézők ellen. A játéka szabályosan borzalmas volt, amiben erősen közreműködött a neki írt szöveg hihetetlen sokrétűsége (Ez a mi háborúnk; Fogyócikkek vagyunk; Véresen megbosszuljuk). A többi színészről nem is beszélnék, mert például Bill Duke (Mac) játéka még ezeket is alulmúlta. Komolyan mondom, és úgy, hogy nem hittem volna, hogy valaha ilyet fogok mondani, de Schwarzenegger alakított a legjobban. 

A másik gyenge pontja a Predatornak nem más, mint a zene. Hát ez olyan Kickboxer-i magasságokat idéző, semmitmondó tömegzene, a jól ismert Seagal-os akciófilmekből.  Érzéketlenül lett a plánok alá hajigálva, az embert már zavarja, főleg amikor 10 perc értelmetlen lövöldözés alatt cseng. Tényleg idegesítő. A vágás összezavaró, ritmustalan, néhol sok, másutt kevés. És nem lehet mindent a 26 életévre fogni! Akkor is készültek már igazán minőségi filmek. 

A harmadik kiakasztó pont, az a bakik. Igen, az egyszerű odafigyeléssel, vagy józan észjárással kihagyható bakik. Arnold a dzsungelben minden felszerelés nélkül olyan nyílvesszőket csinál, amelynek hegye tökéletesen ívelt acél, ráadásul át tudja lőni egy fa törzsén, egy összeeszkábált íjjal. Ne nevess, tényleg így van a filmben. Tehát A képen átlövi vele a 60 centiméter átmérőjű fát, B képen pedig lő, és szemből látszik, hogy körülbelül 40-50 centiméterrel előtte esik le a nyíl, a következő képen viszont már 50 méterrel arrébb csapódik be. Hát ez frenetikus, hogyha vizuális megnyilvánulással társul. Hogy még jobban érzékeltessem a film csapnivalóságát, én 5 részletben néztem meg, mert mindig találtam valami jobb elfoglaltságot. Legyen az bokszmeccs, vagy épp egy másik film. És szinte földbe tipor a tudat, hogy a kritikamaraton folytatásához meg kell néznem a második részt is. Tudom, ti sem örültök ennek! 

 

predator1-3.jpg

 

Utoljára még annyit, hogy az alkotás hihetetlenül hatásvadász. Nem bírták kihagyni, hogy a képek 50%-án Arnold hasznát vegye egykori Mr. Olympia-i tapasztalatainak, és ha bunyóban nem is, de szabad pózolásban lenyomja a Predatort. Komolyan mondom, hogy a film élvezhető része az az összesen körülbelül 15, de maximum 20 perc, amíg Vadász látható a képen. Ő tényleg menő, és vagány. A többi viszont hihetetlenül vérszegény, és még mindig nem értem, miért van ekkora hype-ja ennek az egésznek, mert a filmek olyannyira rosszak - az Alien sorozattal együtt -, hogy az hihetetlen. És  végül elnézést szeretnék kérni, ha eme kritikám nem annyira átfogó mint megszoktátok, de mint mondtam 5 részletben tudtam végignézni ezt a filmet, és őszintén szólva akkor sem tudtam teljesen koncentrálni a látottakra. Szívem szerint ezt az alkotást a "Ne nézd meg!" rovatba írtam volna, de az univerzum népszerűsége, és "elismertsége" miatt nem tehettem. Predator, őszintén sajnálom, hogy vagányságod ellenére ennyire rossz filmekben szerepelsz, újra, meg újra!

 

predator1-4.jpg

Szerző: Streky

 

Értékelnek a szerkesztők:

Streky: 5,5

Xenomorph: 5

Santiago: 

A bejegyzés trackback címe:

https://philmexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr1005097466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása