Kertvárosi kommandó (2012) - színes,MV5BMjU5MzI1NTk1MV5BMl5BanBnXkFtZTcwMzk5NzY5Nw@@._V1._SY317_.jpg
amerikai sci-fi vígjáték, 102 perc

 


Rendező: Akiva Schaffer
Forgatókönyv: Evan Goldberg, Seth Rogen,
Jared Stern
Producer: Shawn Levy, Tom McNulty
Vágó: Dean Zimmerman
Zene: Christophe Beck

 

 

Az utóbbi időkben egyre kevesebb az olyan vígjáték, amin az ember tényleg önfeledten szórakozhat, ami megtornáztatja a rekeszizmokat. Beszélhetünk itt az utóbbi évek nagy vígjátékáról, a Másnaposokról, ami valóban jó, de számomra nem volt másfél óra intenzív röhögés. Az utóbbi években került vászonra Jim Carrey filmje, a Mr. Popper pingvinjei, ami önmagában inkább egy kellemes film volt, mint olyan vígjáték, amin itt-ott felnyerít az ember. Az én tetszésemet a Paul című film sem nyerte el igazán, néhol inkább volt erőltetett és primitív, mint mulatságos. Sokan oda voltak a Barátság extrákkal című alkotásért, én eleve nem szeretem Timberlake-et, sem ebben, sem a Lopott időben nem győzött meg színészi kvalitásairól. És az olyan harmatgyenge próbálkozásokról már nem is beszélek, mint a Harmadnaposok, vagy mint a Végzős buli. Talán a Terhes társaság volt az, ami tényleg megfogott az utóbbi időkben, illetve az Éjszaka a múzeumban, és az Apádra ütök széria. Utóbbi kettőben az a figura alakít hatalmasat, aki ebben a filmben is levett a lábamról. Most nem Attila, és nem is Robert De Niro ellen harcol. Most földönkívüliek ellen, három kertvárosi kommandóssal az oldalán.

the-watch-1065259-square.jpg

Ben Stiller, Vince Vaughn, Johan Hill, Richard Ayoade. E négy színész alkotja meg a kertváros polgárőrségét, ugyanis szeretett otthonukat potenciális telephelynek találják a földönkívüli rosszfiúk. Ha a négy színész közül az első kettő neve felmerül, nálam garantált a jó vígjáték. Hisz ki ne röhögött volna Bekúron, vagy Vince Vaughn arcát látva, mikor Jennifer Aniston meztelenül végigvonul előtte a Szakíts ha bírsz című romantikus komédiában. Azt hiszem a Kertvárosi kommandó az utóbbi évek egyik legjobb vígjátéka. Véleményem szerint simán lenyomja a szintén 2012-ben debütáló, és "széthájpolt" Ted című filmet. Ami a filmet önmagában hihetetlenül viccessé teszi, az a furcsa, vígjátékok terén nem megszokott forgatókönyv, és a négy bohóc esetlensége. Nem sok vígjátékot láttunk eddig ufókkal, és invázióra készülődéssel. De itt kérem szépen, zseniálisan van felhasználva. Lehetne egy görbetükör, vagy egy fricska is a sok - manapság túlsztárolt - "jönnek az ufók" típusú filmek felé. És ez a négy főszereplő miatt inkább egy negyedik típusú találkozás a röhögéssel. Kezdjük Stillerrel. Benjamin hozza a tőle megszokott, és neki nagyon jól álló szerepet. Az embert, aki jólelkű, tényleg tettre vágyó, és maximalista, de egyszerűen viszi magával az ár. A 3 társa sokkal lazább, és Stiller csak áll a kör közepén, nem értvén, hogy tökéletes tervéből nem lesz más, mint egy nagy kabaré. Zseniális látni, és már önmagán a karakteren folyton röhög az ember. A másik, aki garantál 100 perc "szakadást", az Vince Vaughn. Hát emberek, ő szó szerint beteg. Hozza a nagypofájú, beszólogatós kemény gyereket, aki apaként féltékeny lányára, utálja az annak udvarlókat, és ennek hangot is ad, rendszeresen, és hihetetlenül szórakoztató formában. Minden egyes beszólása karcol, üt, pofoz. Nem lehet kibírni röhögés nélkül... Azt hiszem itt még a szinkronra sem lehet panasz, ugyanis Vaughn karakteréhez annyira passzol Haás Vander Péter határozott, de mégis laza hangja, hogy az ember el sem hinné. És amikor Evant Avanger-nek hívja, hát ott felvisít az ember. A másik két karakterből aki számomra jobban tetszett, a Jonah Hill által alakított Franklin. Az embernek egy kicsit a Rendőrakadémiából már jól ismert Tuckleberry (David Graf - Nyugodjék békében) karaktere ugrik be. Fegyvermániás, elnyomott, igazságtevő lélek. Az utolsó karakter, Jamarcus pedig hoz egy remek színvonalat, bár az ő teljesítménye nem kiugró szerintem. Viszont karaktere tartogat számunkra egy jó kis csattanót. Ha már beszélek a karakterekről, meg kell hogy említsem a két helyi rendőrt, Bressman őrmestert (Will Forte) és társát. A két kötekedő, önmagát istennek vélő figura játéka is hatalmas. Szó szerint rivalizálnak a rögtönzött polgárőrséggel, ami szintén egy hatalmas humortöltet a film számára. Lássuk mi az, ami még szórakoztatóvá varázsolja az alkotást.

The-Watch-01.jpg

Ami még számomra kimagasló volt a filmben, a párbeszédek "tartalma". Annyira humoros minden semmitmondó beszélgetés is, hogy lenyűgöző. Remekül meg van írva a karakterek természete, és még a mellékszereplőké is. Ez ritka manapság. A látványra sem lehet panasz, mert bár a film nagyon kevés CGI-aj operál, az a kevés amit használ, igényesen lett megkreálva. Ami még rendkívül jól el lett találva, az nem más, mint a jelenetek alá választott muzsika. A polgárőrség első "nagy" fogása nem más, mint egy tizenéves kisgyerek, aki megdobálta őket tojással. A következő kép az, hogy lassítva, nagy vagányok módjára, öntelt arccal viszik a srácot az rendőrőrsre, négyen, és alatta nem más zene, mint Dr. Dre - Next Episode-ja szól. Hát annál a résznél annyira felröhögtem, hogy le kellett állítanom a lejátszót, majd ötször vissza kellett tekernem. Megér egy megnézést, higgyétek el nekem. Már csak az arcok miatt is! Amiről még nem beszéltem, azonban a film mégiscsak erről szól, nem más, mint a földönkívüliek. Igazából ők a fő szál, mégsem annyira fontosak. Nélkülük is jó lett volna a film. Dióhéjban annyi, hogy megszállják Evan boltját, hogy onnan planétaméretű inváziót robbantsanak ki. Természetesen ez nem sikerül nekik, mert jön a legyőzhetetlen polgárőrség, sajátos, kínai bóvlis beütésű, amerikai focisra hajazó pulóverekkel. Zseniális. Az IMDB nevű tengerentúli portálon mindössze 5,7 pontot kapott a film, és nem tudom, hogy velem van-e a baj, de szerintem lehúzták. Sokkal jobb annál a film, mint amit a neki szánt csillagok tükröznek. 

watchmonster2.jpg

Összességében azt hiszem, egy remek vígjátékot kapott a nagyközönség, szerintem a 2012-es év legjobb vígjátéka. Haláli karakteralakításokkal, egy jó forgatókönyvvel, ami nem akar többnek látszani mint ami, és nagyon jó zenékkel, melyek csak még viccesebbé teszik az egész komédiát. Egy olyan űrlényes film, ahol a földönkívüliek inkább sajnálhatók, inkább nevetségesek mint félelmetesek, bár ezen a téren rendkívül jól megtalálták az egyensúlyt a készítők. És nem hittem volna, hogy az új Texasi láncfűrészesből ismert öreget, el lehet adni egy rendkívül nevetséges mellékszerepre is. Stiller és Vaughn játéka pedig koronát tesz az egész filmre, más nem is tudta volna ennyire humorossá varázsolni ezt a filmet. Mindenkinek bátran ajánlom, ha szeretne magának szerezni 100 perc önfeledt szórakozást, természetesen ahhoz ki kell kapcsolódni, és csak a filmre koncentrálni. És ne feledjük. Ha egyszer jönnek a földönkívüliek sincs baj, ugyanis megvéd minket a Kertvárosi kommandó!

kertvarosi_kommando_3.jpg

Szerző: Streky

 

Értékelnek a szerkesztők:

Streky: 7,5

Xenomorph: 7,5

Santiago: 8

A bejegyzés trackback címe:

https://philmexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr974958268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása