Filmkritika - Forrest Gump

2012.11.27. 20:18

Forrest Gump (1995) színes,MV5BMTgzMzUyMTQ4MF5BMl5BanBnXkFtZTYwMzE1MjE5._V1._SY317_CR3,0,214,317_.jpg amerikai filmszatíra, 141 perc.

 

 

 

Rendező: Robert Zemeckis
Forgatókönyvíró: Eric Roth
Producer: Wendy Finerman, Steve Starkey, Steve Tisch
Operatőr: Don Burgess
Vágó: Arthur Schmidt
Zene: Alan Silvestri

 

 

 

 

 

 


A Forrest Gump, mint fogalom, mára már márkanévvé nőtte ki magát. Nincs olyan hely a világon, ahol a cím hallatán ne a "Fuss Forrest!", vagy a "A mama mindig azt mondta..." mondat jutna eszébe az embernek.. A film bemutatása forrestgump.jpgután milliók akartak gyorsabban futni egy tragacsnál, és ezrek álltak neki asztaliteniszezni. Gump egy igazi ikonná nőtte ki magát. Ha belegondolunk, ez nem is lehet a véletlen műve. Minden elismert szakmai portál, illetve minden elismert kritikus nagyon előkelő helyen emlegeti a filmet, azon a bizonyos képzeletbeli listán. Persze tudjuk, hogy ilyen lista nem létezik. Objektív lista nincsen. Én mégis azt mondom, hogyha csupán szakértői szemmel vizsgálja az ember a filmet, összetevőről összetevőre, igenis helytálló a lista. A filmet személyes véleményem szerint Tom korszakos zsenije lendíti a fellegekbe. Tom Hanks ezzel a filmmel robbant be igazán a köztudatba, ennek a filmnek köszönheti, hogy ma minden idők legjobb színészei között emlegetik. A másik lényegesen forradalmi összetevője a filmnek, maga a története. Remek társadalomkritika, illetve remek filozófiai töltettel bír. Gump több, mint 2 óra 20 percig köt minket a készülék elé, bár nem mintha ez negatívum lenne, ugyanis az élvezet miatt rövidfilmnek tűnik a mű. Megmondom őszintén, én nem tudom kategorizálni a filmet. Nem tudom, hogy filmszatíra, dráma, vagy életrajzi film. Talán mindhárom egyben. Rendkívül megfogja a nézőt a filmben szereplő karakterek fejlődése, a történet, illetve a két főszereplő kapcsolatának kibontakozása. És azért remek a film, mert a kisebb szerepekben is rendkívül tehetséges színészek szerepelnek. Összességében azt hiszem, hogy egy Hollywood-i remekműről beszélhetünk, mely olyan mint egy doboz bon bon...

 

Néhány érdekesség:

Bár sokan nem tudják, de a Forrest Gump is egy könyvadaptáció. A könyv Winston Groom (1944) tollából született, és "Avagy egy együgyű fickó feljegyzései" címen látott napvilágot. Később, 1994-ben a tengerentúlon megszületett mozgókép formában is. A film világszerte hatalmas bevételt produkált, illetve ez hozta meg Tom Hanks számára az igazi áttörést. Winston Groom egyébként megírta a film folytatását, Forrest és Tsa. címmel, bár ez sosem állt kamerák elé.

 

A történetről, röviden:

A film, egy korlátolt szellemi képességű, délvidéki fiúról szól. Ő Forrest Gump. ( Tom Hanks ) Rögös, akadályokkal fűszerezett életútját mutatja be a történet, ahol szellemi képességei ellenére mégis sikert sikerre halmoz, és a sors fintora, hogy fogyatékossága miatt, képtelen felfogni a tetteivel járó dicsőséget. Márpedig abból nem volt kevés. Futballsztárként ünnepelték, majd hőssé vált a vietnami háborúban, utána mindenkit megvert válogatott asztaliteniszben, rákászhajón volt kapitány, majd lefutott egy ultramaratont, ahol több tucat kísérője is akadt. A véletlen folyamán találta fel a Smiley ( :-) ) logóját, amiből az ezt forgalmazó úriember mára dúsgazdag lett. De a dicsőség mellett, a pénz sem érdekelte Gumpot. Csupán egy dolog. Forrest gyermekkori barátja, Jenny Curran. ( Robin Wright Penn ) Forrest életcéljává nőtte ki magát az, hogy elnyerje a nő kezét. Bár Jennyt a gyermekkori emlékeken kívül semmilyen szál nem fűzi Forresthez. Később mégis "szerelembe" esnek, megszületik a kisfiuk, és így tovább.. ( Vagy mégsem? )

 

Karakterösszegzés:

Forrest Gump:

Forrest Gump, a főhös, akit Tom Hanks alakít, és a magyar szinkronos változatban Bubik István hangján szólal meg. A szinkron szerintem nagyon illik Gump karakteréhez, és ezt annak ellenére mondom, hogy jobban szeretem angolul nézni a filmeket, főleg ha olyan neves színész játszik benne, mint Tom Hanks. A karakter rendkívül jól kidolgozott, és felépített. Komplex, mégis együgyű. Rengeteg alkalmat ad arra, hogy gondolkodjon rajta az ember, és ehhez hozzátársul Tom Hanks tehetsége. Remek párosítás. 

Jenny Curran:

Jenny Curran, ( Robin Wright Penn ) Forrest gyermekkori barátja, és később szerelme, majd gyermekének anyja. A karakter a filmtől megszokottan ismét rendkívül jól fel van építve. Az béklyóitól szabadulni próbáló, útját kereső, de sosem találó lányról, aki hippikhez verődik, illetve rengeteg bajba kerül. Forrestet a film során mindig egy nyitott ajtónak tekinti, hol ki-be járhat. Később sem szerelemből megy hozzá, én úgy éreztem, inkább szánalomból, vagy azért, mert teljesen elveszettnek és magányosnak érzi magát. A filmben Jenny Spilák Klára hangját kapta.

Dan Taylor hadnagy:

Dan Taylor hadnagy, akit Gary Sinise alakít a vásznon, egy tipikus hadnagy. E karakter életében is hatalmas forduló van. Együtt szolgálnak Forrest-el a vietnami háborúban, majd megsebesül, Forrest megmenti, de a hadnagy elveszíti mindkét lábát. Emiatt örökre megutálja Gumpot, aztán évekkel később mégis összefutnak. Taylor hadnagy, az egykori hősies katona egy ronccsá változik. Kerekesszékes, ápolatlan, örömlányokat fogadó megkeseredett veterán lesz belőle. Haás Vander Péter remekül szinkronizálta a színészt, és rendkívül hitelessé tette azt.

Mrs. Gump:

Forrest anyja, Mrs. Gump nem kap túl mély szerepet a filmben. Sally Field alakítja az elveit, és erkölcseit a fia érdekében félredobó nőt. Magyar hangja Szabó Éva.

Benjamin Buford Blue:

Bebe, akit Mykelti Williamson alakít, szintén egy magának való, kicsit együgyű ember. Rákmániás, Forrest Talán legjobb barátja, aki meghal Gump oldalán Vietnamban. Mielőtt meghal Forrest ígéretet tesz Bebe-nek, hogy átveszi a hajóját, és rákász lesz. Ez később meg is valósul. Bebe meghatározó karakter, és ezt nyomatékosítja a remek magyar hang, amit Mikula Sándor kölcsönöz.

 

Díjak:


6 Oscar díj:

  • A legjobb film ( Steve Starkey, Steve Tisch, Wendy Finerman )
  • A legjobb rendező ( Robert Zemeckis )
  • A legjobb színész ( Tom Hanks )
  • A legjobb adaptált forgatókönyv ( Eric Roth )
  • A legjobb vágás ( Arthur Schmidt )
  • A legjobb vizuális effektusok ( Ken Ralston, George Murphy, Stephen Rosenbaum, Allen Hall )


3 Golden Globe díj:

  • A legjobb dráma
  • A legjobb drámai színész ( Tom Hanks )
  • A legjobb rendező ( Robert Zemeckis )

 

Összegzés:

Úgy gondolom, a Forrest Gump egy filmtörténeti klasszikus. Olyan ez a filmek világában, mint a zenében Bach, vagy a festészetben Picasso. Emiatt nem is hinném, hogy egy igazi filmszerelmes számára bármi újat is tartogatott volna az ismertetőm, viszont remélem, hogy újra kedvet tudtam koholni egy újranézéshez. 

 

Szerző: Streky

 

Értékelnek a szerkesztők:

Streky: 9

Xenomorph: 9

 

A bejegyzés trackback címe:

https://philmexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr884930442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xmodule 2012.12.04. 08:28:03

Nagyon jó film többször is megnéztem már. Azt viszont tudni kell, hogy a két könyv méröföldekkel jobb! 1-1 nap alatt kiolvastam mind a kettöt.

Streky. 2012.12.04. 13:03:13

@xmodule: Köszönöm! Akkor azt hiszem beszerzem a könyvet!:)
süti beállítások módosítása