1_38.jpgParanormális jelenségek (2009) - színes, amerikai horror, 88 perc

 

 

Rendező: Shane Van Dyke
Forgatókönyvíró: Shane Van Dyke
Operatőr: Akis Konstantakopoulos
Vágó: Bill Parker

 

 

 

 

 

 

A rossz filmek elkészülése mindig számtalan kérdést vet fel a fejemben. Ezt ők tudatosan csinálták rosszra vagy csak szimplán elfogultak voltak saját munkájukat illetően? Van, akinek ez tetszik? Megéri nekik erre beruházni? Régebben azt vallottam, hogy egy filmet akkor érdemes elkészíteni, ha azzal valamit mondani akar a rendező/író az embereknek. Ezzel ma már nem így vagyok, mivel rájöttem, hogy egy agyatlan látvány-orgia is igenis tud nagyon szórakoztató lenni, ahogy a bugyuta komédiák is. Azonban van egy stúdió, ami gyakorlatilag azt tűzte ki céljául maga elé, hogy a szuperprodukciók történetét gusztustalanul lekoppintsa és készítsen egy low-budget verziót belőlük. Ez volna az Asylum stúdió (http://www.theasylum.cc), akik már rengeteg filmet gúnyoltak ki, legyenek azok jók vagy rosszak. Így készült el a Transmorphers, az Almighty Thor vagy a híres-neves AvH: Alien versus Hunter. Elképzelni nem tudom, hogy ez hogy lehet sikeres, ugyanis nem arról van szó, hogy ezek a filmek olyannyira rosszak, hogy az már élvezetes, hanem sokkal inkább arról, hogy szimplán pocsék az összes. Én mióta tehetem, kerülöm, ám akarva-akaratlanul is bele lehet futni. Na most képzeljük el azt a szituációt, amikor ez a stúdió elkészíti az amúgy is igencsak vitatott Paranormal Activity koppintását...

1.png

MERT EZ BIZONY NEM A PARANORMAL ACTIVITY
A történet szerint Thomas (Shane Van Dyke, amúgy a film rendezője is), Samantha (Erin Marie Hogan)  és a szülők nyugodtan éldegélnek kis házukban, mígnem az apjuk meg nem hal egy autóbalesetben. Az anyjuk nem tud ebbe belenyugodni és elkezd különböző szellemekkel suttogókkal találkozgatni, akik közül az egyik azt mondja, hogy próbáljon meg írni az elhunyt férfinak. Csakhogy az anyának meggyőződése, hogy választ is kap a leveleire amolyan fülbe suttogás formájában. Innentől kezdve furcsa dolgok kezdenek történni a házban: ajtók nyitódnak maguktól, léptek zaja hallatszik, kereszt esik le a falról... Szóval tudjátok, a szokásos.

Nem akarok semmiféle össznépi vitát elindítani a Paranormal Activity körül, legyen elég annyi, hogy nekem kimeríti a félelmetesség fogalmát. Az átlag horror maximum a jumpscare-ekkel ijesztget meg, az pedig képes volt rá, hogy első pillanattól szinte az utolsóig üljek a moziszékben, mint egy sz*rdarab és levegőt is alig vegyek. Rétegfilmek ezek és ilyenkor mindkét fél álláspontját meg lehet érteni, ugyanis legalább annyi a negatívum benne, mint a pozitívum és ezért konkrétan azok tudják értékelni, akik igenis a félelmet keresik egy horrorfilmben, nem pedig a vért (én például remeknek találom az első két részt, de erről majd talán egy másik kritikákban...). De miért is mondom én ezt el? Azért, mélyen tisztelt olvasó, mert ez a film véleményem szerint undorítóan semmitmondó, lapos és eseménytelen lett, valamint elkerülhetetlen az összehasonlítgatás az eredetivel. És ezúton üzenném mindenkinek, aki szerint a Paranormal Activity eseménytelen, az a rovat címére fittyet hányva nézze meg ezt és egyből látni fogja a különbséget.

1_39.jpg

Színészi játék... Ez az a fajta film, ami nem igényel különleges színészi játékot, de ez mondjuk a műfajára is igaz úgy en block. Ennek ugyanis célja az, hogy minél átlagosabb embereket válogassanak ki, ami az Asylum-nak amúgy is rohadt nagy erőssége, szóval itt hiba nincs. Természetesen ettől még borzasztóan gyenge a színészek alakítása, de ez így volt már a Paranormal Activity-ben is. Ezek a nevek olyannyira senkik, hogy a Port.hu mégcsak főszereplőt sem hajlandó megjelölni és ezzel mindent elárultam.

Tarthatnék most kiselőadást a kézi kamerás horror erősségeiről és gyengéiről, de nem fogom megtenni, mert ez az okádék még azt sem érdemli meg. Egyszerűen megnézzük ugyanazt, mint az eredeti filmben csak sokkal gyengébben. Az egész ház gyakorlatilag meddő mindenféle ötletre, mert arra sem voltak képesek odafigyelni, hogy valami értelmes területen filmezzenek. Komolyan mondom ez az egész olyan, hogy nem hiszem el, hogy nem tudom én ezt két jó mexikói munkással leforgatni pikk-pakk. Ezenfelül az egészről süt a lustaság. Az eredeti filmben több ötletük is volt a készítőknek és el is sütötték azokat. Itt gyakorlatilag semmi nem történik! Mindent mi kell mögé képzeljünk és olyan gyökérség az egész, hogy az ember legszívesebben sírna már fél óra után.

1_40.jpg

A párbeszédek gyengék, a kamerakezelésből adódó horrorkliséket ellövik gond nélkül és mindvégig a film a mögé bújik, hogy ha velünk történne ez, akkor sem lennének benne hatásvadász elemek. És még ha ez így is van, akkor se jelenti azt, hogy ha már elkészítenek egy filmet, akkor ezt megengedhetik maguknak. Egyetlen egy ötlet van, ami tényleg hangulatfokozó volt: csengettyűs zsinegeket feszít ki otthon a srác, ami értelem szerűen csilingel, ha valaki ott akarna átmenni (mert mér ne lenne otthon csengettyű??). A probléma az, hogy még ezt is elb*szták pár logikai bukfenccel és így értelmét vesztette az egész (minispoiler: gondolok itt arra, hogy előtte 2 percre a plafonon találnak lábnyomokat szóval az ott jár nem is lent, illetve arról nem beszélve, hogy bár ez a valami belesétál a cuccba, az nem szakad el és a lény sem vágódik hasra).

A Paranormal Entity egyébként az eredeti film lebontásait alkalmazza: éjjelekre és nappalokra van bontva a történet és ezekhez külön dátumokat rendelnek, amolyan áldokumentumfilm hatást keltve. A hangulatot igyekszik tetézni az, hogy nincs egy árva melódia sem, ami felcsendülne a film alatt, így tényleg minden reccsenést-roppanást hallhatunk. De mindez minek, ha egyszerűen ilyen szerencsétlenül béna stúdió kezében van az egész? A Paranormal Entity nem azért rossz, mert próbálkozik, csak rosszul, hanem azért, mert egyáltalán meg se mozdítja a kisujját annak érdekében, hogy jó legyen. Ez egy undorító filmkészítői mentalitás, máglyára vele és meg se próbáljátok megnézni! (Kivéve persze ha nem tartoztok a fent említett kategóriába, ők ugyanis kivételt képeznek. Nekik pedig: kitartást!)

1_41.jpg

Szerző: Santiago

Értékelnek a szerkesztők:

Santiago: 2

Streky:

Xenomorph:

A bejegyzés trackback címe:

https://philmexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr475108156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása